Welkom op mijn quiltblog.

Mijn naam is Gerie, ik ben 42 jaar en quilten is mijn lust en mijn leven. Kijk gezellig mee en laat me weten wat je ervan vindt. Groetjes.

dinsdag 17 juni 2014

Inflatie.

Hier is dan de quilt Inflatie. Als quiltmotief heb ik de bladprint van de achterkantstof gebruikt. Ik heb de quilt dus eigenlijk ondersteboven doorgequilt.


Verder ben ik vandaag bezig met het doorquilten van de Van Gogh quilt. Het afgelopen weekend heb ik op een creatieve markt gestaan, waar ik quiltlabels heb verkocht. Ook leuk.

donderdag 12 juni 2014

Stacked Coins.

Vandaag ga ik verder werken aan mijn Stacked Coins Quilt. Dit is een traditioneel patroon, bestaande uit verschillend gekleurde stroken aan de lange kant aan elkaar genaaid, tot lange banen. Deze naai ik met effen smallere banen ertussen, aan elkaar. Een andere naam voor dit patroon is ook wel Chinese Coins. Het lijkt een heel simpel patroon, en ik dacht de quilt dus ook gauw even tussendoor te doen. Kwam ik even bedrogen uit. Om het mij nog gemakkelijker te maken, wilde ik gebruik maken van een jelly roll. Aangezien deze stroken nogal breed zijn, wilde ik deze stroken over de lengte doorsnijden, zodat mijn quilt niet te groot zou worden. Dat was al veel werk, maar dat ging wel goed. Daarna het aan elkaar naaien van de stroken, waarbij ik regel 1 niet toepaste, het op en neer naaien van de stroken. Dus niet steeds van boven naar onder aan elkaar naaien, maar de stroken ook steeds omdraaien op de machine, zodat de stof niet steeds in dezelfde richting uitgerekt wordt. Dan krijg je namelijk gebogen banen, in plaats van strakke, rechte banen. Ook regel 2, het meten van de banen en de tussenbanen, heb ik niet toegepast. Ik nam gewoon voldoende stof voor de tussenbanen, naaide dat vast aan de patroonbanen en sneed het overschot eraf. Nog twee effen banen onder en boven aan de top en Klaar. Dacht ik. De ene zijde van de quilt mat 80 centimeter, de andere zijde 120. En toch had ik de banen er recht aangenaaid. De quilt bobbelde dus verschrikkelijk in het midden. Daar hielp geen strijken of moedertje lief tegen. Dus de banen maar weer los halen. En als ik nou niet zo eigenwijs was, had ik ze meteen opgemeten, netjes markeringen om de 10 centimeter erop gezet en dan aan elkaar genaaid. Maar nee, ik legde de liniaal erlangs, sneed alles op maat en naaide het weer aan elkaar. Klaar. Weer niet. De afwijking was enorm afgenomen, maar nog steeds veel te groot. Weer alle banen los, eindelijk regel 1, 2 en 3, de markeringen, toegepast en ja hoor, nu was de top dan echt klaar. Dit was niet de eerste, maar wel de allerlaatste quilt waarbij ik regel 1, 2 en 3 niet meer meteen toegepast heb.

Gisteren heb ik de quilt gesandwiched en vandaag hoop ik hem te kunnen doorquilten. Voor het quilten gebruik ik het motief van mijn achterkant stof. Dat is een mooie grote print, die ik all over free motion kan volgen. Ik ga de quilt overigens Inflatie noemen. Doordat ik er veel stof af heb moeten snijden, en de laatste patroonbanen steeds smaller heb gemaakt (bewust) leken de Stacked Coins mij steeds minder waard te worden, terwijl ze in aantal gelijk bleven. Inflatie dus.

donderdag 5 juni 2014

Cursus Quilten Speciaal.

Hoera, hoera, ik ben aangenomen voor de cursus Quilten Speciaal. Ik ben zo blij, ik zit op en neer te springen op mijn stoel, en dat is al typend best moeilijk. Deze cursus wordt aangeboden door het Quiltersgilde en beslaat 17 zaterdagen, verdeeld over 1 zaterdag per maand. Ik kan niet wachten, maar het start pas in september. Nog even geduld dus. De boeken die ik van de week bij de bibliotheek van het Quiltersgilde besteld heb, zijn ook binnen. Dat ging echt heel snel. Ik heb er al veel tips voor Bargello quilten uitgehaald. Ik denk dat ik maar ga beginnen met een Kerstbargello, daar heb ik nog voldoende stof voor en anders "moet" ik weer nieuwe stof kopen. Ga ik sowieso toch doen, ik heb nog achterkantstof voor de Van Gogh quilt nodig. Maar quilts uit de eigen voorraad zijn ook altijd leuk.

dinsdag 3 juni 2014

Kantklosjes.

Geen quilt dit keer, maar kantklosjes. En veel. Een vriendin van mij heeft deze van de kringloopwinkel meegebracht voor mij. Ik moet ze nog tellen en alle garen eraf halen, maar hoe leuk is dit? Allerlei mooie klosjes, licht hout, donker hout, gelakt, ongelakt, heel rechte klosjes en zelfs plastic. Ik kan weer vooruit. En nog een mooi kantkloskussen erbij. Hoeveel quiltsters zijn er die echt alleen maar quilten? De meesten die ik ken, doen er nog iets anders bij, waarvan een groot deel dan weer kantklossen. Beide heel leuk om te doen, maar niets is zo leuk als quilten. Vandaag heb ik voor het eerst boeken geleend via het quiltersgilde. Ik ben heel benieuwd. Allemaal over Bargelloquilts, daar wil ik me de komende tijd op toeleggen.