Welkom op mijn quiltblog.

Mijn naam is Gerie, ik ben 42 jaar en quilten is mijn lust en mijn leven. Kijk gezellig mee en laat me weten wat je ervan vindt. Groetjes.

vrijdag 10 februari 2017

Quilt As You Go, hoe doe je dat?

Quilt As You Go, die term hoor ik al jaren. eerst dacht ik dat het betekende dat je niet volgens een plan quilt, maar gewoon spontaan, dat je quilt wat er op dat moment in je opkomt. Dat was het dus niet. Quilten terwijl je vertrekt kon het niet zijn, heb ik geprobeerd, dat gaat geheid fout. Je naait je das vast aan je werk omdat je gauw nog even tien centimeter verder kunt naaien. Dat kon gerust, ik stond toch op een kind te wachten dat de jas nog aan moest doen, die natuurlijk niet aan de kapstok hing maar boven op een kamer lag.
Maar wat is Quilt As You Go dan wel? Het blijkt even simpel als doeltreffend: je patcht een blokje, dat quilt je meteen door (as you go), je patcht het volgende blokje, dat quilt je ook door en dan naai je die blokjes aan elkaar. Het enorm grote voordeel: Je zit niet met een grote top onder de naaimachine of op schoot. Bovendien hoef je de drie lagen dus niet zo moeilijk te rijgen. Blokje voor blokje is veel gemakkelijker dan ruimte voor de hele quilt te zoeken en daarna uren op je knieen door te brengen met rijgen. Gewoon, hop aan tafel of op schoot. Ideaal. Volgende vraag: Hoe voorkom je dan de dikke bobbels aan de achterkant? Want blokje op blokje leggen en vastnaaien, ho maar. Dat is zeker met de hand niet te doen en echt mooi wordt het ook niet. Gelukkig is er een handige techniek voor. Ik heb het met de naaimachine gedaan, maar het kan op dezelfde manier met de hand.
Hier zie je een blokje met twee reepjes. Het roze reepje komt aan de voorkant, het groene aan de achterkant. Let niet op de kleurcombinatie, die komt goed in de hele quilt. Ik ben er al zolang mee bezig, dat de combinaties me niet meer opvallen maar nu ik alleen dit blokje zie, schieten de tranen me in de ogen. 

Let er bij het reepje voor de achterkant op, dat je de goede kant tegen de goede kant legt. Het reepje komt dus met de goede kant naar boven. Daar bovenop leg je het blokje. Alles netjes op elkaar. Als het scheef ligt, kan het niet recht worden.

Het roze reepje voor de voorkant erbij, ook dit reepje met de goede kant op de goede kant van het blokje. Ligt het allemaal nog recht?

Vastnaaien dan. 

Het maakt niet uit of je twee blokjes aan elkaar naait, of al een hele ris hebt, de techniek blijft hetzelfde. Je kunt blokjes in het vooruit maken en dan een aantal blokjes aan elkaar naaien, of per blokje de hele baan aan elkaar naaien. Ik werk de blokjes per baan in het vooruit en als ik dan de baan heb, naai ik de blokjes aan elkaar. Ik maak dan de reepjes aan 1 kant van de blokjes, altijd aan dezelfde kant. Let erop dat je minder reepjes nodig hebt dan dat je blokjes hebt. Het laatste blokje krijgt geen reepjes.
Het is het gemakkelijkste om het losse blokje bovenop de baan te leggen.

Hier ligt het losse blokje op de lange baan. Nog niet op de juiste plaats, dit is alleen om te laten zien hoe je het losse blokje neerlegt. Ik heb het groene achterkantreepje met rust gelaten en het roze reepje van de voorkant omgevouwen. Het roze reepje ligt nu met de goede kant op de goede kant van de baan. Goed kijken dat de naadjes weer netjes boven elkaar liggen.

Als het blokje en de baan weer netjes boven elkaar liggen, kun je het roze reepje vastnaaien aan de baan.

Het blokje omklappen en zie daar.

Dit is zoals de achterkant er uitziet. 1 groen achterkant reepje naast een kale achterkant van een ander blokje. Het groene reepje vouw je om naar het kale blokje, je vouwt de naadtoeslag om en naait het met de hand vast op het kale blokje. Wanneer je de ruimte tussen de blokjes te leeg vindt, kun je deze nog opvullen met een dun reepje vulling.

Ik knip (of snijd) de reepjes vaak wat langer, het teveel snijd ik dan later weer weg. Het risico hiervan is dat wanneer ik niet goed oplet, ik de blokjes soms niet netjes recht heb liggen. Dan moet het weer uitgehaald en opnieuw gedaan worden. Het voordeel is, dat een langer reepje wat makkelijker vast te pakken en te hanteren is.

Zo ziet de achterkant er uit, wanneer de groene reepjes aan de kale blokjes zijn vastgezet. Je ziet ook meteen dat de baan met kleine blokjes in zijn geheel aan het middenblok is vastgezet, op dezelfde manier als de kleine blokjes. De quilt lijkt op de foto erg schuin, maar dat komt omdat de quilt over een stoelleuning hangt.

Ik hoop dat je wat aan deze uitleg hebt. Laat maar weten wat je ervan vindt en waar ik mijn tekst nog kan verbeteren. Ik heb de neiging om dingen zo precies te willen uitleggen, dat het juist onduidelijk wordt. Dan ga ik knippen in de tekst en knip ik net het verkeerde eruit, zul je net zien.